Univaikeuksien hoito

Univaikeudet on tärkeä hoitaa, sillä ne vaikuttavat jokapäiväiseen jaksamiseen. Lyhytaikainen unettomuus on normaalia, ja se johtuu yleensä stressaavasta tilanteesta tai elämänmuutoksesta. Näistä johtuvat univaikeudet poistuvat itsestään tilanteen rauhoituttua.

Voit itse hoitaa unettomuutta säännöllisellä unirytmillä, elämäntapamuutoksilla ja kiinnittämällä huomiota sopiviin nukkumisolosuhteisiin. Unenhuolto-ohjeet ovat unen tuloa helpottavia ja unen laatua parantavia ohjeita. Tätä kutsutaan myös unihygieniaksi. Unen huolto-ohjeiden tarkoituksena on tehdä unirytmi säännölliseksi, rauhoittaa, sekä vähentää negatiivisia ärsykkeitä ennen nukkumaamenoa.

Univaikeuksiin on helpompi puuttua jos tietää itse aiheuttajan. Jos univaikeudet eivät omin neuvoin ratkea ja ne jatkuvat pitkään, on hyvä puhua kouluterveydenhoitajalle. Terveydenhoitajan kanssa kartoitetaan nukkumistottumukset, unenaikaiset ongelmat, nykyisen terveydentilan ja elämäntavat, ja pohditaan yhdessä univaikeuksien aiheuttajaa. Tarvittaessa terveydenhoitaja ohjaa lääkärille, jos kyseessä on sairauden aiheuttama unihäiriö. Lyhytaikaista lääkkeellistä hoitoa voi harkita, jos tila jatkuu pidempään, eivätkä edellä mainitut keinot auta.