Ympäristön vaikutus nuoren uneen

Nukkumistottumuksiin ja uneen vaikuttavat huomattavasti ympäristöön ja kulttuuriin liittyvät tekijät sekä koulu, koti, kaveripiiri, harrastukset ja ruutuaika

 

  • Kodin ilmapiiri vaikuttaa paljon uneen. Jos kotona on rauhatonta tai riitaisaa, tai vanhempien kanssa ei ole yhteisiä pelisääntöjä,niin se vaikuttaa myös nukkumaanmenoaikoihin ja unen laatuun. 
  • Koulussa suoriutuminen aiheuttaa monelle nuorelle stressiä. Koulupäivät voivat olla pitkiä ja harrastukset ja kaverit vievät aikaa, jolloin läksyjen teko ja kokeisiin luku saattaa jäädä iltamyöhäiseksi.
  • Kaverit ovat tärkeä osa elämää, ja heidän kanssaan hengailu tai netissä vietetty aika saattavat tuntua tärkeämmiltä kuin nukkumisaika. Ihastuminenkin saattaa saada pään pyörälle ja nukahtaminen voi olla vaikeaa. Myös koulukiusaaminen vaikuttaa kokonaisvaltaisesti mielialaan ja jaksamiseen, jolloin unen saaminen saattaa tuntua vaikealta, kun mielessä pyörii ikäviä asioita.
  • Liiallinen ruutuaika vaikuttaa uneen negatiivisesti. Myöhään illalla katsotut elokuvat saattaa virkistää kehoa jos kyseessä on liian jännittävä tai pelottava elokuva tai tv-sarja. Myös kännykän käyttö ja tietotokeen käyttö illalla virkistää ja vaikeuttaa unta, sillä LED- näyttöjen valolla on aivoja piristävä vaikutus. Tämä johtuu unihormoni melatoniin erityksen vähenemisestä LED- näyttöjä katsellessa, jonka seurauksena on vaikea nukahtaa.
  • Suomessa nukkumista voi myös haitata maantieteellinen sijaintimme. Kesällä jatkuva valoisuus ja talvisin pimeys vaikuttaa virkeyteemme. Myös kellojen siirtäminen kesä- ja talviaikaan saattaa häiritä unirytmiä.